LES INVASIONS BÀRBARES. ELS VISIGOTS.
Les invasions germàniques en la Península Ibèrica (o invasions bàrbares) sorgixen en el segle V, en el contexo de les grans migracions (conegudes com a invasions bàrbares) que van alterar la distribució dels pobles a Europa i van precipitar el final de l'Imperi romà d'Occident. La Península Ibèrica, en particular, va patir la ruptura de l'organització política i administrativa que l'Imperi romà havia adoptat, en les distintes províncies en què es dividia administrativament Hispània. En 411 van arribar diverses onades de pobles germànics, denominats, vàndals i sueus, a més dels alans (ètnicament iranians) ; que havien sigut violentament desposseïts de les seues terres per les invasions hunas i que, després d'eixa expulsió havien vagat per Europa cap a occident, a la cerca de noves terres on instal·lar-se. Els alans eren oriünds de la regió del Caucas, els vàndals eren d'origen escandinau; els sueus, també germànics estaven emparentats.
Els visigots, poble també germànic que havia arribat a un foedus (aliança o federació) amb l'Imperi, van concertar amb este acabar amb els invasors i reincorporar Hispània a l'autoritat romana, encara que més aïna van actuar com a autoritat substitutiva de la romana, i independent en la pràctica, amb una major intensitat d'ocupació en la zona central de la Península. Estos grups de bàrbars no pareixen haver sigut nombrosos; encara que van poder sotmetre a les províncies romanes amb gran rapidesa i, després d'instal·lats, no van trobar grans resistències per part de les poblacions, fet que es relaciona amb la Caiguda de l'Imperi Romà. Un desastre econòmic acabaria amb les classes mitjanes de les ciutats i agreujaries les condicions dels llauradors. El fi de les conquistes pròpies del període de l'Alt Imperi havia convertit en difícil l'obtenció d'esclaus des de la crisi del segle III, i era en estos en què s'assentava l'economia romana.
Primera acció visigoda a Hispània: Les campanyes de Vàlua (411-418) [editar · editar código] L'ascensió al poder d'Ataúlfo va suposar un gir radical en el deambular històric del poble visigot. Després de la mort d'Alaric a Itàlia (410) , Ataúlfo va abandonar la península transalpina i va arribar fins a la Gàl·lia, on una nova usurpació havia esclatat, esta vegada, a càrrec de Jovino que novament constava amb el suport de la insatisfeta aristocràcia gal·loromana. En el 412 el rei visigot Ataúlfo s'establix en la vall del Roine, i vol obtindre d'Honorio un territori per a assentar-se a més de subministrament de menjar a canvi de tornar-li a la seua germana Gala Placidia raptada en el saqueig de Roma i també a alguns rebels que s'havien alçat contra l'emperador. Honorio es va comprometre a donar-los menjar però l'enviament de cereals no es va produir perquè Heracliano, menges Africae, s'havia rebel·lat en la província d'África.
Entre el 416 i el 418 els visigots lluiten contra els vàndals silingos i els alans, que van ser derrotats i aniquilats. En el 417 Walia penetra en la Carthaginense i derrota als vàndals silingos en la Bètica, capturant el seu rei Fredebaldo. En el 418 el rei alà Adax mor a les mans dels visigots. Com a conseqüència de tot això, Gunderico es proclamarà en el 419 com Rex Vandalorum et Alanorum. Quan es disposava a atacar als altres pobles, Honorio flama als visigots perquè s'assentixen en l'Aquitània secunda, establint la capital del regne a Bordeus. Però sense permís romà Alaric trasllada la capital a Tolosa ocupant la Narbonensis cosina. Walia mor en este mateix any i Teodoric I, fill il·legítim d'Alaric, és el primer rei del Regne visigot de Tolosa.